Qo‘y go‘shti tarkibida inson salomatligini saqlashda muhim bo‘lgan vitamin va minerallar bor.  Qo‘y go‘shti tarkibida rux mavjud bo‘lib, u immunitetni mustahkamlovchi, tananing infeksiyalarga qarshi kurashish qobiliyatini rag‘batlantiradigan ko‘plab fermentativ reaksiyalarda ishtirok etadi.  Kunlik ratsionga qo‘y go‘shtini kiritish kuchli va sog‘lom immunitet tizimini yaratishga yordam beradi. Qo‘y go‘shti tarkibidagi yuqori protein miqdori mushaklarning o‘sishi va tiklanishi uchun zarur bo‘lgan zarur aminokislotalarni beradi.

    Qo‘y go‘shtining o‘ziga xosligi shundaki, u inson organizmi tomonidan sintezlana olmaydigan 9 ta muhim aminokislotalarni saqlaydi. Ushbu aminokislotalar immun, asab tizimi bilan aloqa qilishda yordam beradigan neyrotransmitterlarning sintezi, ovqat hazm qilish va metabolik fermentlarni yaratish kabi hayotiy fiziologik funksiyalarni qo‘llab-quvvatlashda asosiy rol o‘ynaydi. 

    Omega-3 yog‘kislotalari muhim yog‘lar bo‘lib, jumladan yurak salomatligi va miya faoliyati bilan bog‘liq.  Turli xil parhezlarga qo‘y go‘shtini kiritish omega-3 yog‘ kislotalarini to‘liq iste’mol qilishga yordam beradi. Selen - antioksidant bo‘lib, tanani oksidlovchi stressdan himoya qiluvchi va sog‘lom immunitet tizimini qo‘llab-quvvatlaydigan muhim mineraldir. Qo‘y go‘shti selenning manbai bo‘lib, umumiy salomatlik va farovonlikka hissa qo‘shadigan ozuqaviy moddalarni ta’minlaydi.

 

Feruza Normuhammedova

Samarqand davlat universiteti

Biokimyo instituti doktoranti.